Foto 1 tot en met 4: Frank Ruiter. Foto 5: Harry Scholtes.
Als je je doelen hebt bereikt
Heb je de lat te laag gelegd
Thomas Acda uit Je huis is af
Mijn naam is Sander Verheijen en ben geboren op 28 maart 1974. Een volbloed ram dus. Geboren en getogen in Lisse. Mijn wilde haren verloor ik in Den Haag. Inmiddels keerde ik weer terug in het kloppende hart van de bollenstreek, op een steenworp afstand van dé Keukenhof. In het dagelijks leven ben ik chef van boekensite Hebban.nl en in de vrije uren werk ik als freelance vormgever, voornamelijk voor uitgevers. Ik heb een kast vol boeken waarvan ik de cover heb ontworpen. Voor grote namen als Carry Slee, Heleen van Royen, Kathryn Stockett, Helen Vreeswijk, Elizabeth George en zelfs Jackie Collins. Maar ook voor auteurs als Jonathan Tropper, Kim Moelands, Margje Woodrow en Max Barry.

In 2002 bedacht ik de thrillersite Crimezone.nl. Na een kleine drie jaar rolde ik het boekenvak in. Ik acquireerde thrillers, en leerde van uitgeefster Heleen Buth de kneepjes van het vak in Houten, Londen, Frankfurt en New York. Daarna werkte ik een aantal jaren als marketing manager van een grote uitgeverij.

Ik schreef recensies voor Crimezone, interviewde een heel aantal thrillerschrijvers en maakte samen met Kim Moelands twee Crimezone-boeken (2005 en 2006) en daarna nog zeven edities van Crimezone Magazine. Sinds 2014 ben ik chef van Hebban.nl, de grootste lezerssite van Nederland en Vlaanderen. Voordat Aktueel werd opgeheven schreef ik af en toe een column voor het mannenblad. Bij Hemmen (BNR Nieuwsradio) had ik in de zomer van 2017 een boekenrubriek. In november 2017 verscheen mijn boek Ik kan er nét niet bij bij uitgeverij HarperCollins en in dit interview vertel ik er meer over. Sinds 2018 schrijf ik columns voor het magazine Lotje&Co, voor ouders met zorgintensieve kinderen. 

Op 12.12.2009 trouwde ik met Jip (1975). Samen vormen we met onze bijzondere tweeling Maurits en Willem (16.11.2012) en hond Gillmore (sinds 2016) een fijn gezinnetje. Gillmore hebben we uit een opvang in Spanje geplukt, nadat Gant, onze eerste labrador, vrij plotseling overleed. Ook hij kwam uit het asiel. De oude lobbes is bijna dertien geworden en we missen hem nog elke dag.

Het zal je niet verbazen dat ik iets heb met 12. Daarom heet mijn bedrijfje Twelph en zijn we op 12.12 getrouwd. Twaalf wordt wel als het getal van perfectie gezien. Dat komt waarschijnlijk omdat 12 oorspronkelijk als grondtal werd beschouwd. Het is een belangrijk getal in een mensenleven. Er zijn 12 maanden, er waren 12 apostelen, er zitten 12 uren in een half etmaal. Wikipedia zegt dat er geen enkel Nederlands woord op “twaalf” rijmt, en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Veel plezier op mijn website!

Sander Verheijen
Back to Top